Web Analytics
Izraelska vojska objavila da je u zatočeništvu Hamasa umrla 19-godišnja žena vojnik - BetaRS

Izraelska vojska objavila da je u zatočeništvu Hamasa umrla 19-godišnja žena vojnik

Svet | 14.11.2023 | access_time 08:55
Izraelska vojska objavila da je u zatočeništvu Hamasa umrla 19-godišnja žena vojnik
Foto: Beta/Printscreen/YouTube

Izraelska vojska je danas objavila da je umrla žena vojnik Noe Marsiano koju je palestinski islamski Hamas oteo 7. oktobra u napadima na jug Izraela.

Devetnaestogodišnja Noa Marsiano (Marciano) je služila vojni rok u obaveštajnim jedinicama u vojnoj bazi u kibucu Nahal Oz kada su ga napali palestinski ekstremisti.

U ponedeljak je Hamas objavio propagandni video na kojem se vidi Noa kako govori na hebrejskom jeziku četiri dana posle otmice. Potom je snimljeno njeno mrtvo telo, preneli su izraelski mediji.

Izraelska vojska je saopštila da je ona "pali vojnik držan u zatočeništvu terorističke organizacije".

Prethodno je vojska potvrdila identitet žene vojnika, koja je bila talac Hamasa.

U vojnom saopštenju objavljenom ubrzo posle ponoći je navedeno da je Nou Marsiano "brutalno otela teroristička" organizacija Hamas i time je prvi put potvrđen identitet jedne od oko 240 osoba otetih i odvedenih u Pojas Gaze, prenela je agencija Frans pres.

Sinoć je vojno krilo Hamasa, Brigade Izadin Al-Kasam, objavilo video snimak žene vojnika koja je čitala poruku na hebrejskom i rekla svoje ime i broj lične karte, te da je zatočena u Gazi četiri dana.

Predstavnik izraelske vojske je otišao da obavesti porodicu o objavljanju video snimka, dodaje se u tom prvom saopštenju i optužuje Hamas da "nastavlja da koristi politički terorizam i da se ponaša nehumano objavljući fotografije i video snimke talaca kao što je i ranije činio".

"Koristimo sva sredstva da vratimo taoce kući", zaključuje se u saopštenju.

U napadima Hamasa, 7. oktobra nezabeležanim od osnivanja Izraela, ubijeno je preko 1.200 ljudi na jugu zemlje, većinom civila.

Izraelska vojska procenjuje da je oko 240 talaca odvedeno u pojas Gaze u početnim napadima Hamasa.

Vojska do sada nije objavljivala lične podatke o otetim ljudima, među kojima je najmanje 34 maloletnika, uključujući tu i malu decu.

Portparol vojnog krila Hamasa objavio je smrt Izraelke taoca, koja je bila na odsluženju vojnog roka kada je oteta u napadima na jug Izraela 7. oktobra, tvrdeći da je ubijena u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze.

"Neprijatelj udara i nisu samo životi paletinskih civila u opasnosti, neprijatelj ne mari za ubistva zatvorenika, dokaz je da je pre nekoliko dana bombardovanjem ubio zatočenog vojnika koji je otet živ", rekao je sinoć portparol koji se predstavlja kao Abu Obeida, prenela je danas agencija Frans pres.

Hamas je objavio fotografiju mlade Izraelke, a izraelska vojska je danas potvrdila smrt otete 19-godišnje Noe Marsiano koja je služila vojni rok u borbenim obaveštajnim jedinicama.

Kako navodi Frans pres Hamas je takođe objavio video snimak mlade Izraelke, snimljen 4. novembra, a ne četiri dana posle otmice, kako je prvobitno navedeno.

Ona je na snimku tražila da bude oslobođena.

Izraelski mediji, kojima vojni cenzor ne dozvoljava da objavljuju smrt palih vojnika dok se ne obaveste njihove porodice, danas su javili da se na propagandnom video snimku Hamasa vidi telo ubijene Noe Marsiano.

Izraelska vojska je saopštila da je ona "pali vojnik držan u zatočeništvu terorističke organizacije".

U izraelskom bombardovanju Gaze i kasnijim vojnim operacijama ubijeno je više od 11.000 ljudi, većinom žena i dece po podacima tamošnjeg Ministarstva.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika