Web Analytics
Papa posetio izbeglice i pozvao Mađarsku da pokaže milosrđe prema svima - BetaRS

Papa posetio izbeglice i pozvao Mađarsku da pokaže milosrđe prema svima

Vesti | 29.04.2023 | access_time 13:55
Papa posetio izbeglice i pozvao Mađarsku da pokaže milosrđe prema svima
FOTO: AP/Denes Erdos

Poglavar Rimo-katoličke crkve papa Franja zahvalio je danas Mađarima na tome što su primili izbeglice iz Ukrajine i pozvao ih da pomognu i drugima.

Papa je tokom drugog dana posete Mađarskoj koja je podigla ograde na granicama da bi sprečila ulazak migranata, u crkvi Svete Jelisavete u Budimpešti razgovarao sa izbeglicama i siromašnima.

Papa je podsetio da Jevanđelje upućuje hrišćane da pokažu ljubav i saosećanje prema svima, posebno onima koji doživljavaju siromaštvo i bol, čak i prema onima koji nisu vernici.

"Ljubav... može pomoći da se iz društva, iz naših gradova i mesta u kojima živimo, iskorene zlo, ravnodušnosti i sebičnosti", rekao je on.

Osamdesetšestogodišnji papa je juče po dolasku u Budimpeštu pred mađarskim premijerom Viktorom Orbanom osudio "rigidnost", zatvarenost i na tendenciju vraćanju migranata.

Sukob u susednoj Ukrajini je tema koja se provlači ovom posetom poglavara Rimokatoličke crkve Mađarskoj, već drugom za dve godine.

Papa je danas pohvalio Mađarsku katoličku crkvu jer pomaže ljudima koji beže od rata i pozvao na nastavak dobročinstva prema svima kojima je pomoć potrebna.

On planira da svoju posetu sutra završi misom na otvorenom i govorom na Katoličkom univerzitetu "Pazmani Pete"r u Budimpešti.

Teme