Utorak, 15.4.2014.

Privrednici traže deset ključnih reformi

Privrednici traže deset ključnih reformi

BEOGRAD - Unija poslodavaca Srbije ocenila je u utorak da je za privredni razvoj Srbije neophodno sprovesti deset ključnih reformi, medju kojima su najvažnije reforme u javnom sektoru, poreskom sistemu i borbi protiv sive ekonomije.

Do takvih podataka Unija poslodavaca je došla na osnovu istraživanja oko 1.300 preduzeća u 44 grada i opštine Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, oko 73 odsto privrednika smatra da je preglomazan javni sektor uzrok ogromne birokratije koja puno košta privredu, jer se kroz razne poreze i namete "stalno smišlja način kako da se obezbede zarade za armiju zaposlenih u javnom sektoru".

Privrednici u najvažnije reforme ubrajaju i reformu poreskog sistema, navodeći da žele jasno da vide za šta daju novac kroz poreze.

Privrednici traže napuštanje sistema jednakog oporezivanja zarada i uvodjenje progresivnih poreskih stopa, s tim da ukupno opterećenje zarada manjih od prosečne zarade ne treba da predje 40 odsto, umesto sadašnjih 65.

Država bi, prema mišljenju privrednika trebalo da sprovede i organizovanu borbu protiv sive ekonomije, koja je kako navode, zbog pada kupovne moći gradjana, posebno primetna u poslednjih pet godina.

Privrednici traže i reformu Poreske uprave Srbije, navodeći da je taj servis spor, da se troši mnogo vremena po šalterima, i da je elektronska komunikacija minimalna.

Većina privrednika, medju deset najvažnijih reformi ubraja i reforme privrednih zakona, poput Zakona o privrednim društvima, Zakona o stečaju, kao i uvodjenje elektronske uprave i komunikacija u svim institucijama.

Privrednici smatraju da nije dobro povećanje starosne granice za odlazak u penziju i da država reformom penzionog sistema, treba da napusti sadašnji sistem obaveznog penzionog osiguranja i uvede minimalnu garantovanu državnu penziju za buduće penzionere.

Kako se dodaje u saopštenju, privrednici od buduće vlade traže i reformu zakonodavstva u oblasti gradjevinarstva, smatrajući da će promena Zakona o planiranju i izgradnji i uvodjenje jednostavnijih procedura za dobijanje gradjevinskih dozvola omogućiti porast privatnih investicija u gradjevinarstvu i industriji gradjevinskog materijala.

Privrednici navode da su neophodne i promena Zakona o radu, po kome procedure moraju da budu kraće, papirologija manja, jednostavnije ugovaranje zarade sa zaposlenima, a otpremnine treba da se isplaćuju za godine radnog staža provedene kod poslodavca, a ne za celokupan staž zaposlenog.

Većina poslodavaca misli da je i zdravstvo u Srbiji na niskom nivou. Kako se navodi, radno vreme državnih zdravstvenih ustanova nije prilagodjeno zaposlenima u privredi, pa je to razlog za preko 50 odsto odsustva s posla.

Privatni sektor treba izjednačiti sa državnim zdravstvom, smatraju privrednici, a pacijenti treba da biraju gde će se lečiti, čime bi jedan deo zaposlenih u državnom zdravstvu prešao kod privatnika, i tako rasteretio budžet Zdravstvenog fonda.

Unija poslodavaca navodi da će predlozi privrednika biti poslati kabinetu novog premijera Srbije, nakon formiranja nove vlade.