Nedelja, 31.8.2014.

Češka i Slovačka opiru se daljim sankcijama protiv Rusije

Češka i Slovačka opiru se daljim sankcijama protiv Rusije

PRAG/BRATISLAVA - Češka i Slovačka neće prihvatiti neke od planiranih daljih sankcija Evropske unije protiv Rusije ukoliko bi one nanele štetu nacionalnim ekonomskim interesima, saopštili su nakon samita EU u Briselu premijeri te dve zemlje.

"Dali smo sebi unapred pravo da se ne složimo sa nekim delovima predloga (Evropske komisije o novim sankcijama) ukoliko budemo smatrali da Evropa ne bi trebalo da ide u tom pravcu", kazao je češkim novinarima na samitu predsednik češke vlade Bohuslav Sobotka.

Češki premijer kazao je da će u sredu njegova vlada analizirati kakve posledice bi novi paket sankcija ostavio na češku privredu. "Tada će biti jasno sa kojim od njih možemo da se složimo a sa kojima ne", rekao je Sobotka i dodao da duboko sumnja da zaoštravanje sankcija može da doprinese rešavanju sukoba u Ukrajini a da su prema daljim sankcijama suzdržane i druge zemlje kao Austrija, Madjarska i Slovačka.

"Zvanično sam na samitu EU kazao da ako budu predložene nove sankcije, u ime Vlade Slovačke uzimam sebi pravo da odbijem one koje bi nanele štetu slovačkim nacionalnim interesima", kazao je po završetku samita i slovački premijer Robert Fico.

Slovački premijer rekao je da će koordinirati stav prema novim sankcijama sa češkim premijerom Sobotkom.

"Nema smisla uvoditi nove sankcije ukoliko ne znamo da li su sadašnje ispunile svoju svrhu. Izgleda da dosadašnje sankcije uopšte nisu promenile stav Rusije. Upravo suprotno. A dalje sankcije mogu još da pogoršaju bezbednosnu situaciju u Ukrajini", upozorio je Fico.

Slovački premijer naglasio je takodje da o sukobu u Ukrajini i potezima Evrope prema Kremlju želi da odlučuje na osnovu kompletne i objektivne slike onoga šta se dešava u Ukrajini a da iako poštuje predsednika Ukrajine Petra Porošenka ne veruje mu baš svaku reč.

"Gospodin Porošenko predstavio je na samitu svoju sliku onoga šta se dešava u Ukrajini. Nije nam data alternativa niti smo mogli da suočimo njegove sa izjavama nekog drugog", rekao je Fico.

Sve očiglednije razlike pojedinih članica u potrebi zaoštravanja sankcija Unije Rusiji, nastojaće da ublaži novi predsednik Evropskog saveta, sadašnji premijer Poljske Donald Tusk, koji je nakon izbora sinoć rekao da ce jedinstvo EU biti jedan od njegovih priroriteta kada u decembru preuzme funkciju.

"Tuskov veliki zadatak biće da bude čuvar evropskog jedinstva. Takva je uloga Tuska, mora da zašiva ono što se para", izjavio je dosadašnji poljski evrokomesar za budžet Januš Levandovski.

Daša Pavlović, dopisnica agencije Beta