Sreda, 17.9.2014.

EU saradjuje s Rusijom uprkos krizi u Ukrajini

EU saradjuje s Rusijom uprkos krizi u Ukrajini

STRAZBUR - Evropska unija osudjuje Rusiju zbog vojnog uplitanja i narušavanja suvereniteta Ukrajine, ali s Rusijom saradjuje u rešavanju gorućih svetskih problema - borbe protiv islamskih terorista i sprečavanja Irana da proizvede nuklearno oružje.

To je u utorak u raspravi o saradnji EU-Ukrajina u Evropskom parlamentu u Strazburu izjavio evropski komesar za proširenje i istočno susedstvo Štefan File.

On je rekao da EU sankcijama vrši pritisak na Rusiju da bi izdejstvovala političko, mirovno rešenje ukrajinske krize.

Objasnio je da su vlasti u Kijevu zatražile da se do kraja 2015. odloži primena njenog sporazuma s EU o povezivanju i slobodnoj trgovini jer vlada u Kijevu želi da se temeljitije pripremi za primenu tog sporazuma.

File je napomenuo da je Rusija zapretila da će ukinuti sve trgovinske povlastice Ukrajini, ako taj sporazum odmah stupi na snagu.

Izvori EU su rekli da je to odlaganje posledica veoma teškog ekonomskog stanja Ukrajine i da "deo sveobuhvatnog mirovnog procesa".

Evropski komesar File je naglasio da će se krajem ove godine održati donatorska konferencija za ekonomsko-finansijsku pomoć i obnovu Ukrajine.

Ukazao je na to da će se uskoro s Kazahstanom, Belorusijom i Jermenijom razgovarati o jačanju trgovine, podvukavši da to i sprovodjenje sporazuma s Ukrajinom znači da je moguće sprovesti zamisao o stvaranju slobodnog ekonomskog prostora do Lisabona do Vladivostoka.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je sinoć saopštio da su se ruski predsednik Vladimir Putin i on saglasili da se poštuje trojni dogovor EU-Ukrajina-Rusija o primeni sporazuma EU-Ukrajina krajem 2015. i da je Putin rekao da Moskva do tada neće primeniti nikakve uzvratne mere prema Kijevu.

Barozo je istakao da su Putin i on podvukli nužnost poštovanja i sprovodjenja mirovnog sporazuma za Ukrajinu, sklopljenog u Minsku, naglasivši da se kriza mora rešiti politički, pregovorima.

U Moskvi je saopšteno da je cilj razgovora Putin-Barozo bilo i to da se "obezbedi neprekidna isporuka gasa Evropi preko ukrajinske teritorije".

U raspravi u Evro-parlamentu su danas bile podeljene ocene politike prema Ukrajini i pitanja o tome da li zaoštravati sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize ili, naprotiv, treba "ostaviti mostove" za pregovore i rešenje krize s Moskvom.

Prvak grupe stranaka evro-desnice (EPP), Elmar Brok je zatražio da se sankcije sprovode sve dok su, kako je rekao, ruske trupe u Ukrajini i dok se ne poštuje primirje.

Čelnik grupe socijalista u EP, Djani Pitela je ukazao da "sankcije nisu zamena za diplomatsko i političko rešenje", dodavši da ih treba ukidati u skladu s napredovanjem dogovora s Rusijom.

Foto: w w w. k a p p a d i p i c c h e. c o m