Utorak, 29.7.2014.

Tigrovi na ivici opstanka

Tigrovi na ivici opstanka

KUALA LUMPUR - Tigrovi se nalaze na ivici opstanka, jer je njihova populacija u divljini opala za 97 odsto u poslednjih 100 godina, saopštio je u utorak Svetski fond za prirodu (WWF).

Povodom Svetskog dana tigrova, 29. jula, iz WWF-a podsećaju da je krivolov danas najveća pretnja po tigrove u prirodi, jer zajedno sa slonovačom i rogom nosoroga širom Azije postoji velika potražnja za proizvodima od tigrova.

Statistika TRAFFIC-a, mreže koja prati trgovinu divljim životinjama i biljkama, pokazuje da je najmanje 1.590 tigrova uhvaćeno u periodu od januara 2000. do aprila 2014. godine.

Iz WWF-a navode da je to u proseku dva tigra nedeljno i upozoravaju da je stvaran nivo krivolova najverovatnije znatno viši. Postoji bojazan da zemlje koje ne rade monitoring tigrova imaju visoku stopu krivolova, a da toga nisu ni svesne.

Trenutno, broj tigrova u divljini poznat je za Indiju, Nepal i Rusiju, jer te zemlje imaju redovan monitoring.

Brojnost populacija uskoro će biti poznata za Butan, Bangladeš i Kinu, gde se trenutno vrše istraživanja, ali je nepoznat tačan broj tigrova koji naseljavaju Maleziju, Indoneziju, Tajland, Mjanmar, Laos, Kambodžu i Vijetnam.

Na "Samitu tigrova" 2010. godine u Sankt Peterburgu, kada su se zemlje koje naseljavaju tigrovi obavezale na "Tx2 cilj" (udvostručavanje broja tigrova u prirodi do 2022. godine), smatralo se da populacija tigrova u svetu broji svega 3.200 jedinki.

"Ovaj broj je bio samo procena", rekao je Majkl Balcer, vodja WWF-ove inicijative "Za žive tigrove" i istakao da zaštita tigrova neće biti moguća dok se ne sazna koliko ih ima i gde se nalaze.

WWF je zato pozvao zemlje koje nastanjuju tigrovi da hitno sprovedu istraživanja njihove brojnosti.

Tokom istraživanja, tigrovi se identifikuju putem njihovih pruga koje su jedinstvene kao i otisak prsta. Istraživanja pokazuju populacije tigrova, njihove lokacije i trendove rasta ili opadanja.

Ranijih godina istraživanja su pokazala da tigrovi žive van zaštićenih područja ili da se kreću izmedju zaštićenih područja koristeći nepoznate ili nezaštićene koridore. Posedovanje takvih informacija omogućava državama da efikasno usmere svoje napore u borbi protiv ilegalnog lova.

Trinaest zemalja čiju teritoriju naseljavaju tigrovi pokrenule su inicijativu za Svetski dan tigrova na "Samitu tigrova", 2010. godine u Sankt Peterburgu. Taj dan se obeležava 29. jula svake godine sa ciljem da se podigne svest i poveća podrška za očuvanje tigrova.