Sreda, 4.3.2015.

Srbija pokazala posvećenost reformama

Srbija pokazala posvećenost reformama

VAŠINGTON - Vlasti u Srbiji pokazale su veliku posvećenost sprovodjenju reformi primenom važnih mera i pre no što je MMF odobrio aranžman iz predostrožnosti, ocenili su stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Daehaeng Kim i šef misije Zuzana Murgasova. "Vlasti su veoma posvećene predložnim reformama koje podržava parlamentarna većina, i već su pokazale posvećenost uvodjenjem mnogih važnih mera prošle godine, uključujući amandmane na Zakon o radu, sveobuhvatne reforme penzionog sistema i početak procesa privatizacije", izjavio je Kim za magazin "IMF Survey".

Na pitanje šta će sada biti drugačije nego kada je poslednji aranžman sa MMF-om iz 2011. zamrznut posle nekoliko meseci, Kim je rekao da je poslednjih godina izgradjena šira drušstvena i politička podrška sveobuhvatnim reformama jer su političari i gradjani shvatili da su one neophodne za stabilan razvoj zemlje.

"Reforme su očigledno veoma teške i politički i društveno, ali ipak su počele da se sprovode znatno pre početka aranžmana sa MMF-om", izjavio je Kim.

Drugi podsticaj reformama, prema njegovoj oceni, dalo je otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

Šef Misije MMF-a Zuzana Murgasova izjavila je za "IMF Survey" da je fiskalna konsolidacija koju predvidja aranžman sa MMF-om neophodna za makroekonomsku stabilnost Srbije, za održivi razvoj i za otvaranje radnih mesta.

Na pitanje "IMF Survey" zašto se takva mera, zasnovana na smanjenjeu rashoda, predlaže Srbiji kada se oštra štednja kritikuje širom Evrope, Murgasova je odgovorila da bi posledice "fiskalnog stezanja na razvoj trebalo da delom budu ublažene labavijom monetarnom politikom".

"Javni dug Srbije je rastao velikom brzinom do veoma visokog nivoa. Smanjenje duga je prioritet, tako da su snažne akcije potrebne od samog početka", rekla je Murgasova.

Ona je istakla da su tri glavna stuba aranžmana: finansijska konsolidacija, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i sprovodjenje sveobuhvatnih strukturalnih reformi koje će podstaći rast zaposlenosti i održivi razvoj.

Konsolidacija, dodala je je Murgasova, zasnovana je na smanjenju javnih troškova i davanja pomoći državnim kompanijama.

"Neke od glavnih mera koje se odnose na penzije i plate u javnom sektoru, već su sprovedene 2014. ili su predvidjene budžetom za 2015, što pokazuje posvećenost srpskih vlasti aranžmanu", izjavila je šef Misije MMF-a.

U okviru strukturalnih reformi Morgasova ističe da su srednjoročni prioriteti otvaranje radnih mesta, unapredjenje poslovnog okruženja i konkurentnosti i reforma državnih preduzeća.

Kim je izjavio da su ciljevi trogodišnjeg aranžmana, u iznosu od oko 1,2 milijardu evra, koji je bord direktora MMF-a odobrio 23. februara, sprečavanje budućih kriza i izgradnja osnove zdrave ekonomije.

Aranžman s MMF-om poboljšaće i kredibilitet ekonomske politike Srbije što će pomoći da se privuku investicije i smanji nezaposlenost, ocenio je Kim.