Sreda, 26.11.2014.

Država ne prihvata uslove Energo-Zelene

Država ne prihvata uslove Energo-Zelene

BEOGRAD - Direktor uprave za veterinu Dejan Bugarski rekao je da bi država želela da fabrika za neškodljivu preradu opasnog životinjskog otpada Energo-Zelena ostane u Srbiji, ali da na tome neće insistirati po svaku cenu.

"Oni hoće veću zaradu nego što mogu da ostvare. Mi smo spremni da razgovaramo sa njima, ali mi ne možemo bespogovorno da prihvatamo njihove uslove", kazao je Bugarski.

Belgijska kompanija Zelena N.V. počela je medjunarodnu arbitražu protiv Republike Srbije pred Medjunarodnim centrom za investicione sporove u Vašingtonu (ICSID), kako bi zaštitila svoje ulaganje u Srbiji od 21,5 miliona evra i najavila povlačenje iz zemlje ako se s predstavnicima vlasti ne dogovori o poslovanju do decembra.

Bugarski je rekao da je Srbija pripremila dokumentaciju i dodao da smatra da će to biti dovoljno da država dobije spor koji je pokrenula belgijska kompanija.

On je kazao da je Energo-Zelena bila suočena sa poslovanjem kakvo nije očekivala i da je zbog toga na gubitku. On je dodao da su navodi te kompanije, da je država subvencionisala druge kafilerije i da su one zbog toga imale niže cene, netačni i dodao da je ta fabrika upravo tražila da država subvencioniše njen rad, što Srbija nije mogla da radi i da je tražila zatvaranje drugih kafilerija.

Bugarski je kazao da u slučaju da Energo-Zelena ode, u Srbiji posluju još tri kafilerije koje imaju dovoljan kapacitet za preradu otpada i da životna sredina neće biti ugrožena. On je dodao da kafilerije u Srbiji kontroliše veterinarska inspekcija i da one rade po propisima.

Bugarski je pojasnio da je kapacitet za preradu te fabrike 250.000 tona, dok je ukupna količina životinjskog otpada za preradu u Srbiji 150.000 tona.

Bugarski je kazao da je Energo-Zelena imala nameru da u Srbiju uvozi životinjski otpad iz okolnih zemalja, jer ima veći kapacitet nego što je potreban za Srbiju, ali da to nije mogla da radi jer zakoni to ne dozvoljavaju, kao i u regionu.

Na pitanje da li je Ministarstvo poljoprivrede obavešteno o tome da su gradjani pokrenuli peticiju za zatvaranje dve kafilerije u državnom vlasništvu - u Somboru i Ćupriji, Bugarski je kazao da je kafilerija u Ćupriji od ove godine u stanju mirovanja, odnosno ne radi, a da je kvar zbog koga su gradjani protestovali u Somboru otklonjen.

On je dodao da je država spremna da ponovo pokrene rad u kafileriji u Ćupriji ako Energo-Zelena ode i dodao da su i druge strane kompanije zainteresovane za taj posao u Srbiji.

On je kazao da je Srbija još 2006. godine donela propise u ovoj oblasti koji su identični sa onima u Evropskoj uniji i da ima obavezu da svoje zakonodavstvo postepeno uskladjuje sa EU.

Energo-Zelena saopštila je da je drzava sistematskim propustima i nepoštovanjem propisa nanela štetu kompaniji Energo-Zelena i ugrozila životnu sredinu i javno zdravlje svojih gradjana i gradjana drugih zemalja.

Ta kompanija je navela i da se u Srbiji od oko 250.000 tona životinjskog otpada, koji se godišnje proizvede, propisno sakupi i preradi oko 70.000 tona, a 180.000 tona nestane u prirodi ili se ponovo vrati u lanac ishrane.

Kompanija je saopštila da je Upravni odbor kompanije doneo odluku da se obustavi sakupljanje i prerada životinjskog otpada od subote, 29. novembra, a da fabrika bude zatvorena ukoliko se ne postigne dogovor sa državom do kraja decembra ove godine.