Petak, 27.3.2015.

Samo 12 odsto organa ažurira podatke

Samo 12 odsto organa ažurira podatke

BEOGRAD - Većina organa i institucija i dalje ne poštuje obavezu objavljivanja dokumenata u informatorima u radi i sprovodjenu Zakona o javnim nabavkama, pokazalo je istraživanje organizacije Transparentnost Srbija predstavljeno u petak u Beogradu.

Rezultati istraživanja pokazuju da i dalje veliki problem predstavlja neažurnost, ali i neobjavljivanje preciznih podataka o rokovima za pružanje usluga, izvršavanju budžeta, dodeljenoj i primljenoj finansijskoj pomoći.

Istraživanje je sprovodeno u martu ove godine na dva uzorka, psoebno su obuhvaćena ministarstva, a posebno 35 organa vlasti (obrazovne, socijalne institucije, javna preduzeća).

"Najveći problem je to što informatori nisu ažurni, u samo 12 odsto slučajeva su se podaci ažurirali mesečno, kako nalažu propisi, a kada podaci nisu ažurni, onda sve ostalo pada u vodu", rekao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

U samo sedam odsto slučajeva postoje podaci o roku za pružanje odredjene usluge, što prema rečima Nenadciha veoma loše, jer se tu stvara mogućnost da "neko na šalteru traži nešto za brže pružanje usluge".

Podatke o odobrenom buduzetu za ovu godinu nije objavilo 80 odsto posmatranih organa, dok je podatke o planiranim javnim nabavkama objavilo je 12 odsto.

"Posebno istraživanje o ministarstvima pokazuje nešto bolju sliku. Tri četvrtine ministarstava je ažuriralo informatore u poslednjih mesec dana. Medjutim, i tu postoje problemi – nešto više od polovine je prikazalo podatke o odobrenom budzetu za 2015, a trećina ima podatke o javnim nabavkama", kazao je Nenadić.

Najažurnije podatke imalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i Ministarstvo kulture i informisanja.

Nenadić je ocenio da se ovakva situacija može promeniti, jedno kada poverenik za informacije od javnog značaja dobije pravo nadzora i mogućnost pokretanja prekršajnih postupaka.

Kada su u pitanju rezultati praćena 56 javnih nabavki, u sedam odsto slučajeva nisu bila objavljena obavezna dokumenta, što je minimalni napredak u odnosu na prethodnu godinu kada je taj procenat bio 10 odsto.

Konkurencija je i dalje slaba, jer se i sada kreće izmedju 2,6 i 2,7 ponude po raspisanom tenderu.

Glavni razlozi za neučestovanje u postpucima javnih nabavki, po oceni ponudjača su nepoverenje u integritet postuka, nesigurnost plaćanja, mala zarada, zahtevna papirologija.

"Nemam dovoljno reči da kažem koliko su javne nabavke značajne, one gutaju prosečno oko 2,5 milijardi evra, to je enormno velika suma i mali procenat od te sume može za nekoga da znači zatvor ili bogatstvo, zato je neophdono uvodjenje reda", kazao je predsednik organizacije Vladimir Goati.

Na obim problema u javnim nabavkama ukazuju i izveštaji Državne revizorske institucije (DRI), koja je ponovo utvrdila da je 45 odsto revidiranih javnih nabavki iz 2013. godini sprovedeno neregularno. mab/sas