Ponedeljak, 4.3.2013.

 

Nastavljeno sudjenje za Bajrakli džamiju

BEOGRAD, 4. marta 2013. (Beta) - U Prvom osnovnom sudu u ponedeljak je nastavljeno sudjenje grupi od 20 optuženih za učestvovanje u neredima kada je zapaljena Bajrakli džamija u Beogradu.

Pokazani su video snimci zabeleženi 18. marta 2004. godine, kada se dogodio incident.

Na snimku koji je sudu dostavilo Odeljenje za javni red i mir, uočavaju se okrivljeni Aleksandar Stević, Dragan Mijatović, Milan Marjanović, Uroš Jonić i Vojislav Majstorović.

Oni su snimljeni u trenutku kada ih je policija legitimisala, a na snimku se ne vidi da napadaju policiju, ili učestvuju u paljenju džamije.

Kako je rekao optuženi Stević, oni su bili udaljeni oko 250 metara od džamije i nalazili su se u ulici Rige od Fere. "Zbog tog legitimisanja nama se sudi deset godina", istakao je Stević.

Dvočasovni snimak ne očitava realno vreme kada je sačinjen, i dogadjaji na snimku nisi poredjani hronološki. U pojedinim delovima, ne mogu se precizno utvrditi imena ulica koje su snimane.

Na snimku se vidi i povlačenje policijskog kordona, koji potiskuje veća grupa neidentifikovanih ljudi koji bacaju predmete na policiju.

Snimljeni su i okrivljeni Miloš i Rade Radisavljević, čija se porodična kuća nalazi preko puta džamije u Gospodar Jevremovoj ulici.

Sudjenje će biti nastavljeno 11. marta.