Ponedeljak, 4.3.2013.

 

Optuženi za pokušaj državnog udara negiraju krivicu

ABU DABI, 4. marta 2013. (Beta-AP) - Devedeset četvoro ljudi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izjasnilo se u ponedeljak da nije krivo po optužbama da su pokušali da zbace vladu, dok je nekoliko njih sudu reklo da je u pritvoru bilo izloženo batinama i da je strepelo za svoj život, rekli su njihovi rodjaci agenciji AP.

Optuženi, medju kojima su doktori, profesori, advokati, sudije i drugi, uhapšeni tokom prethodne godine, terete se da su izgradili tajnu mrežu čiji je cilj bio zbacivanje vlasti, a novac su skupljali trgovinom nekretninama i drugim poslovima.

Prema vladinom saopštenju, tih 94-oro su osumnjičeni da su povezani sa Muslimanskim bratstvom i drugim neimenovanim partijama, koje su navodne pružale finansijsku potporu njihovoj zaveri.

Veruje se da su oni bili deo labave islamske mreže poznate pod imenom Reforma, koja zagovara jači javni glas u strogo kontrolisanim Emiratima.

Jedan od rodjaka optuženih naveo je da su se neki od njih žalili, plačući pred sudom u Abi Dabiju, da su u pritvoru stalno dobijali batine, da im nije bila dozvoljena medicinska pomoć, da su im vezivane oči i da su terani da uzimaju nepoznate lekove.

Nakon njihovog svedočenja, sudija je odlučio da ih pošalje sa nepoznate lokacije u opšti zatvor, a nekima je dozvolio i medicinski tretman.

Emirati su prošle godine uveli strožu kontrolu interneta i dali veća ovlašćenja nadležnima u obračunu sa onima koji se putem veba izruguju vlasti ili pozivaju na demonstracije.