Ponedeljak, 4.3.2013.

 

Saglasnost o zajednici, ali ne i nadležnostima

Saglasnost o zajednici, ali ne i nadležnostima

BRISEL, 4. marta 2013. (Beta) - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u današnjoj rundi dijaloga u Briselu postignuta jedino načelna saglasnost o formiranju zajednice devet srpskih opština na Kosovu, ali ne i dogovor o nadležnostima te zajednice.

Srpska strana, kazao je Dačić, traži mnogo veća ovlašćenja za tu zajednicu nego što je Priština spremna da prihvati.

Dačić je, posle sastanka s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, naglasio da će nova runda pregovora biti 20. marta.

Srbija želi da dijalogom reši sva otvorena pitanja, ne prevashodno zbog dobijanja datuma početka pregovora o prijemu u EU, već da bi se uklonio paralelizam institucija na Kosovu, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je dobar način za to upravo predlog srpske strane da se formira zajednica srpskih opština, pod uslovom da su dve strane spremne na kompromis.

Premijer Srbije je sastanak ocenio kao konstruktivan, dodavši da je postignut izvestan napredak, a razlike postoje o tome kako se biraju organi i kakve su nadležnosti zajednice srpskih opština.

Dačić je rekao da srpska strana smatra da sadašnje nadležnosti nisu dovoljne da zajednica srpskih opština bude "značajan faktor na političkoj sceni Kosova i Metohije".

Premijer Srbije je ocenio da, mada za sada nema dogovora, postoji mogućnost da se idućih nedelja dodje do kompromisa.