Ponedeljak, 4.3.2013.

 

Hrvatska podržava da Srbija dobije datum za EU

ZAGREB, 4. marta 2013. (Beta) - Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedeljak da Hrvatska podržava da Srbija dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU.

"Hrvatska smatra da je put svake od zemalja regiona prema EU koristan ne samo za tu zemlju, već i za stabilnost regiona u celini. Hrvatska podržava da Srbija dobije datum pregovora", rekla je Pusić posle susreta sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem u Zagrebu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Mrkić je rekao da Srbija "radi sve u tom pravcu" i da očekuje da će "do sredine godine dobiti datum".

Pusić je rekla da su se Mrkić i ona dogovorili o formiranju Mešovite komisije koja će se baviti svim otvorenim pitanjima izmedju dve zemlje i pod čijim će okriljem raditi i Komisija za nestale.

Povodom medjusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, Pusić je ponovila da je preduslov za razgovor o povlačenju tužbi "da prethodno budu rešena neka druga pitanja, posebno problem nestalih i procesuiranje ratnih zločina".

"Mi idemo ka toj tački, to je naš cilj", rekao je Mrkić.

Mrkić i Pusić su se dogovorili da sastaju redovno, svakih šest meseci.