Sreda, 12.9.2012.

 

EU ulaže 22 miliona evra za opremanje srpskih fakulteta

BEOGRAD, 12. septembra 2012. (Beta) - Evropska unija uložiće 22 miliona evra u opremanje i obnavljanje 27 univerzitetskih objekata u Srbiji, saopšteno je u sredu na predstavljanju projekta "Unapredjenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji".

Sredstvima pretpristupnih fondova EU biće opremljene i renovirane laboratorije, biblioteke, slušaonice i istraživački kabineti na 27 fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Kraljevu, Novom Pazaru, Boru, Vrnjačkoj Banji, Čačku i Leskovcu.

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenili su da je obrazovanje ključ za bolju budućnost i ekonomski napredak zemlje.

"Ova donacija Evropske unije značajno će pomoći Ministarsvu prosvete i nauke u unapredjenju naučnih kapaciteta, a naročito razvoju tehničkih inovacija i istraživanja, jer će najsavremenija oprema koju će dobiti naši fakulteti, značajno unaprediti nivo znanja veština i stručnost studenata u Srbiji", kazao je Obradović.

Dežer je istakao i da je visoko obrazovanje ključ za otvaranje novih radnih mesta i smanjenje stope nezaposlenosti.

On je podsetio da je od 2000. godine Evropska unija uložila 63 miliona evra u podršku obrazovnom sistemu u Srbiji.