Sreda, 30.5.2012.

 

Internet omogućava sve veću prodaju falsifikata

Internet omogućava sve veću prodaju falsifikata

PARIZ, 30. maja 2012. (Beta-AFP) - Trgovina putem interneta postala je u poslednjih nekoliko godina novi Eldorado za prodaju falsifikata luksuzne robe, piše u sredu agencija Frans pres.

Prema saopštenju Asocijacije Kolber, čiji su članovi 75 proizvodjača velikih francuskih luksuznih marki, u poslednjh pet godina trgovina putem interneta i sve jednostavnije pravljenje sajtova omogućili su pravu eksploziju prodaje falsifikata luksuzne robe.

"Zbog falsifikata, proizvodjači luksuznih marki zaradjuju najmanje 10 odsto manje", kazala je predsednica Kolbera, Fransoaz Montenaj, koja predsedava i Šanelovim Savetom za nadgledanje falsifikovanja njegovih proizvoda.

"Ranije smo bez problema otkrivali proizvodnju falsifikata u Kini, njihov tranzit preko Dubaija i prebacivanje brodovima ka Evropi i SAD... Danas se susrećemo sa nečim potpuno različitim, kada imate mogućnost da kod kuće preko interneta primate ponude da kupite falsifikate", kaže ona.

U EU je izmedju 2009. i 2010. godine udvostručena zaplena falsifikata, a prema podacima agencije Frans pres, samo 2010. godine, zaplenjeno je 103 miliona artikala, uglavnom iz Kine, u vrednosti od 1,1 milijardu evra. Više od 50 procenata zaplenjene robe u 2011. godini su satovi, kozmetika, i parfemi.