Ponedeljak, 4.3.2013.

 

Peteru Handkeu Počasna Disova plaketa

ČAČAK, 4. marta 2013. (beta) - Austrijski književnik Peter Handke dobitnik je počasne Disove plakete koja će mu biti uručena u aprilu, povodom 50 godina pesničke manifestacije "Disovo proleće" koja se tradicionalno organizuje u Čačku u čast pesnika Vladislava Petkovića Disa.

Upravnica Gradske biblioteke u Čačku Danica Otašević rekla je na konferenciji za novinare da je Handke prvi inostrani pisac kome se dodeljuje Počasna Disova plaketa za književni rad i doprinos u širenju istine o srpskom narodu i srpskoj kulturi.

Otašević je rekla da će jubilarno "Disovo proleće" trajati tri meseca, biće organizovani raznovrsni književni i likovni programi, a umesto tradicionalne pesničke nagrade, pored Počasne Disove plakete, biće dodeljene i jubilarne plakete živim laureatima Disove nagrade.

Manifestacija "Disovo proleće" počinje u utorak, predstavljanjem ovogodišnjeg dobitnika Ninove nagrade Aleksandara Gatalice i njegovog nagradjenog romana "Veliki rat", a završava se 31. maja svečanom akademijom i uručenjem jubilarnih Disovih plaketa.

Na manifestaciji će biti dodeljene i tradicionalne nagrade za prvu pesničku zbirku "Mladi Dis", tri nagrade za najbolje eseje o Disu i nagrada biblioteke na likovnoj manifestaciji "Likovni anale".