Ponedeljak, 4.3.2013.

 

Regresirano gorivo na svim pumpama?

BEOGRAD, 4. marta 2013. (Beta) - Predstavnici Udruženja naftnih kompanija Srbije i Ministarstva poljoprivrede dogovorili su se u ponedeljak da će razmotriti mogucnost da se poljoprivrednicima regresira gorivo kupljeno na bilo kojoj licenciranoj benzinskoj stanici.

Sastanak u Ministarstvu poljoprivrede održan je povodom inicijative Udruženja naftnih kompanija Srbije da se poljoprivrednicima omogući da umesto samo na benzinskim stanicama jednog distributera, regresirano gorivo kupuju na svih 1.280 benzinskih stanica u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja naftnih kompanija Srbije, eventualni novi način prodaje regresiranog goriva za prolećne poljoprovredne radove trebalo bi da obezbedi povoljnu cenu dizel goriva za poljoprivrednike i dostupnost na što većem broju prodajnih mesta.

Udruženje naftnih kopmpanija ocenilo je da način prodaje goriva isključivo preko mreže jednog distributera, kako je u dva navrata uradjeno 2012. godine, stvorio velike probleme i poljoprivrednicima i vlasnicima ostalih 70 benzinskih stanica u Srbiji.

Ističe se i da je izazvan je i ozbiljan poremećaje u ukupnom snabdevanju tržišta, u prvom redu dizelom D2, jer su više od mesec dana, to gorivo i ostali korisnici gotovo isključivo mogli da kupe na benzinskim stanicama distributera za prodaju goriva ratarima.